Dirigenten

Jack Otten

Geerd Doomen

Het groot orkest staat sinds 1999 onder leiding van Jack Otten.

Jack Otten werd geboren in 1959 te Kerkrade, waar hij in 1977 zijn basisopleiding afrondde met het behalen van zijn atheneumdiploma. De belangrijkste muzikale ervaring in die periode had hij met Harmonie St. Josef Kaalheide, eerst als trompettist, later als hoornist.

Muzikale carrière in Limburg en Noord-Brabant

Nadat Jack in 1985 zijn Docerend Musicus-diploma Hoorn bij Piet Reijnen behaalde, legde hij zich meer en meer toe op zijn inmiddels gestarte studie HaFa-directie bij Rien Rats, Sef Pijpers sr. en Jo Conjaerts. Zijn eerste schreden als dirigent zette hij bij kleinere orkesten in Limburg en Duitsland. Van 1996-2001 dirigeerde hij Koninklijke Harmonie Heer in Maastricht. Met dit orkest behaalde hij in 1998 een 1e prijs in de 1e divisie met 87,08 punten. Eind jaren negentig verlegde Jack zijn werkterrein steeds meer naar Noord-Brabant. Zo was hij dirigent bij het Veldhovens Muziekkorps waarmee hij in 1996 met 91,25 punten en lof van de jury promoveerde naar de 1e divisie, en vijf jaar later in de 1e divisie een 1e prijs haalde met 87,83 punten. Ook dirigeerde hij Harmonie St. Antonius uit Nijnsel. Ook met dit orkest promoveerde hij naar de 1e divisie, in 2008 met 86,42 punten. Naast L’Echo des Montagnes is Jack momenteel ook dirigent van Koninklijke Harmonie Asterius uit Oisterwijk en Muziekvereniging Willen is Kunnen uit Geffen. Onder zijn leiding behaalde Asterius in 2015 een 1e prijs met promotie naar de 2e divisie. 

Muzikale successen met L’Echo

Tussen dirigent en L’Echo is een vruchtbare samenwerking ontstaan. Die levert veel mooie muzikale hoogtepunten op. In het najaar van 2005 was het concert met Gé Reinders (Blaos mich nao Hoes) een groot succes. Ook onvergetelijk is het concert met Henk Poort (Phantom of the Opera) in 2006. In mei 2008 werd een fantastisch jubileumconcert, ‘L’Echo 140 jaar jong’, gegeven in de Concertzaal te Tilburg, in samenwerking met Ratatouille en Andreas van Zoelen. Het laatste jubileumconcert vond plaats in de Concertzaal, in 2018, samen met zangeres Pearl Joan Jozefzoon en was een groot succes. Ook succesvol zijn alle nieuwjaarsconcerten in samenwerking met diverse koren en solisten, en de inmiddels traditionele zomerconcerten.

Promotie naar de 1e divisie

Met L’Echo des Montagnes promoveerde Jack in 2010 tijdens het concours in Etten-Leur naar de 1e divisie met 86,33 punten. Met deze punten werd L’Echo tevens landskampioen. Tijdens het concours in Veldhoven in november 2016 werd de plek in de 1e divisie glansrijk behouden: daar gaf L’Echo een geweldig concert dat beloond werd met 87,42 punten én met de Gerard Donkers Trofee, de prijs voor de vereniging die er het meest uitsprong tijdens het concoursweekend.

Verrassende Ontmoetingen

Meerdere malen werd opgetreden in de concertserie ‘Verrassende Ontmoetingen’. Zeer geslaagd was bijvoorbeeld het concert in Roosendaal (2012) toen onder leiding van Jack solo-trombonist van het Koninklijk Concertgebouworkest Jörgen van Rijen begeleid werd door L’Echo. Binnen Verrassende Ontmoetingen verzorgde L’Echo meerdere jaren het nieuwjaarsconcert in de Concertzaal: in 2012, 2014, 2016 en 2018. Het meest recente concert in de serie Verrassende Ontmoetingen is het bijzondere In Memoriam Concert voor Huub Kennis op 17 maart 2019, waar het groot orkest het muzikale programma na de pauze verzorgde.

Op 21 maart 2019 vierden we dat Jack Otten 20 jaar dirigent is van L’Echo des Montagnes.

 

Geerd Doomen is sinds 2011 dirigent van opleidingsorkest.

Hij is de eerste dirigent sinds de oprichting van het opleidingsorkest. Van een orkest dat helemaal vooraan moest beginnen heeft Geerd het gebracht tot waar het nu staat: een orkest met een brede bezetting waar op een verantwoorde manier muziek wordt gemaakt en dat in staat is om regelmatig leuke concerten te verzorgen.

Telg uit een echt L’Echo-geslacht

Geerd Doomen (1989) is een echte L’Echo telg. Sinds zijn twaalfde is hij, evenals zijn ouders en zijn zus, musicerend lid van de harmonie. Hij speelt er hoorn, maar dat bleek niet zijn enige muzikale talent te zijn. Geerd heeft zijn muzikale opleidingen doorlopen aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten te Tilburg. Daar volgde hij zowel een opleiding voor hoornist als voor HAFA-dirigent. Directielessen kreeg Geerd van Hardy Mertens en Chris Derikx en hoornlessen van Jan van den Eijnden, Fons Verspaandonk en Herman Jeurissen. Tevens volgde hij masterclasses bij onder andere Jasper de Waal van het Koninklijk Concertgebouw Orkest.

Actief als musicus en dirigent

Geerd ontpopt zich steeds meer als een zeer actieve musicus. Naast L’Echo des Montagnes speelt hij bij de Fanfare Korps Nationale Reserve van de Landmacht en Harmonie St. Michael te Thorn. En remplaceert hij bij tal van gerenommeerde orkesten, zoals de Marinierskapel der Koninklijke Marine, Trompetterkorps der Koninklijke Marechaussee, Regiments Fanfare Garde Grenadiers en Jagers en Fanfare Bereden Wapens uit Vught.

Ambities met opleidingsorkest

De grote ambitie van Geerd is niet alleen om het opleidingsorkest naar een steeds hoger niveau te tillen, maar vooral om de beginnende muzikanten er een stabiele basis te geven om door te kunnen groeien naar het groot orkest van L’Echo. Dat doet hij door ze kennis te laten maken met verschillende stijlen muziek en ze te leren luisteren naar elkaar en aldus, naast het beheersen van het instrument, vooral te leren samen spelen. Want dat is waar een harmonie voor staat!