Dirigenten

Jack Otten

Het groot orkest van L’Echo des Montagnes staat onder leiding van Jack Otten. Jack Otten werd geboren in 1959 te Kerkrade, waar hij in 1977 zijn basisopleiding afrondde met het behalen van zijn Atheneum-diploma. De belangrijkste muzikale ervaring in die periode had hij met Harmonie St. Josef Kaalheide, eerst als trompettist, later als hoornist.

Dirigeren in Noord-Brabant

Nadat Jack in 1985 zijn Docerend Musicus-diploma Hoorn bij Piet Reijnen behaalde, legde hij zich meer en meer toe op zijn inmiddels gestarte studie HaFa-directie bij Rien Rats, Sef Pijpers sr. en Jo Conjaerts. Zijn eerste schreden als dirigent zette hij bij kleinere orkesten in Limburg en Duitsland. Eind jaren negentig verlegde hij zijn werkterrein steeds meer naar Noord-Brabant. Zo was hij dirigent bij het Veldhovens Muziekkorps en bij Harmonie St. Antonius uit Nijnsel, waarmee hij in 2008 promoveerde naar de 1e divisie. Momenteel is Jack dirigent bij Harmonie Asterius uit Oisterwijk.

Muzikale successen met L’Echo

Sinds 1999 staat L’Echo des Montagnes onder leiding van Jack Otten. In die tijd hebben dirigent en orkest diverse muzikale successen met elkaar behaald. Onvergetelijk is bijvoorbeeld het concert met Henk Poort (Phantom of the Opera). In het najaar van 2005 was het concert met Gé Reinders (Blaos mich nao Hoes) een groot succes en in mei 2008 werd een fantastisch jubileumconcert, ‘L’Echo 140 jaar jong’, gegeven in de Concertzaal te Tilburg, in samenwerking met Ratatouille en Andreas van Zoelen. Ook zeer geslaagd was het concert in de serie ‘Verrassende Ontmoetingen’ in Roosendaal (2012). L’Echo begeleidde toen, uiteraard onder leiding van Jack, solo-trombonist van het Koninklijk Concertgebouworkest Jörgen van Rijen. Ook succesvol zijn alle nieuwjaarsconcerten in samenwerking met diverse koren en solisten, en de inmiddels traditionele zomerconcerten. Tot slot, en heel belangrijk, schitterde Jack met L’Echo in verschillende edities van de serie ‘Verrassende Ontmoetingen’, steeds met een mooi resultaat.

Promotie naar de 1e divisie

Met L’Echo des Montagnes promoveerde Jack in 2010 tijdens het concours in Etten-Leur naar de 1e divisie . Deze verdiende plaats werd tijdens het concours in Veldhoven in november 2016 glansrijk behouden: daar gaf L’Echo een geweldig concert dat beloond werd met 87,4 punten én met de Gerard Donkers Trofee, de prijs voor de vereniging die er het meest uitsprong tijdens het concoursweekend.

Geerd Doomen

Geerd Doomen (1989) is de eerste dirigent die voor het opleidingsorkest van L’Echo des Montagnes staat. Vanaf de eerste repetitie in 2011 staat hij er op de bok. Van een orkest dat helemaal vooraan moest beginnen heeft Geerd het gebracht tot waar het nu staat: een orkest met een brede bezetting waar op een verantwoorde manier muziek wordt gemaakt en dat in staat is om regelmatig leuke concerten te verzorgen.

Telg uit een echt L’Echo-geslacht

Geerd is een echte L’Echo telg. Sinds zijn twaalfde is hij, evenals zijn ouders en zijn zus, musicerend lid van de harmonie. Hij speelt er hoorn, maar dat bleek niet zijn enige muzikale talent te zijn. Geerd heeft zijn muzikale opleidingen doorlopen aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten te Tilburg. Daar volgde hij zowel een opleiding voor hoornist als voor HAFA-dirigent. Directielessen kreeg Geerd van Hardy Mertens en Chris Derikx en hoornlessen van Jan van den Eijnden, Fons Verspaandonk en Herman Jeurissen. Tevens volgde hij masterclasses bij onder andere Jasper de Waal van het Koninklijk Concertgebouw Orkest. Geerd ontpopt zich steeds meer als een zeer actieve musicus. Naast L’Echo des Montagnes speelt hij ook bij de Fanfare Korps Nationale Reserve van de Landmacht, Harmonie St. Michael te Thorn en Harmonie Sophia’s Vereeniging te Loon op Zand. Bij tal van gerenommeerde orkesten speelt hij als gastspeler, zoals de Marinierskapel der Koninklijke Marine, Trompetterkorps der Koninklijke Marechaussee en het ASKO Schönberg Ensemble. Ook is het opleidingsorkest van L’Echo des Montagnes niet het enige orkest waar hij voor staat. Vanaf 2014 dirigeert hij Fanfare Aloysiana te Landgraaf en vanaf 2016 Fanfare Willen is Kunnen te Geffen.

Ambities met orkest én muzikanten

De grote ambitie van Geerd is niet alleen om het opleidingsorkest naar een steeds hoger niveau te tillen, maar vooral om de beginnende muzikanten er een stabiele basis te geven om door te kunnen groeien naar het groot orkest van L’Echo. Dat doet hij door ze kennis te laten maken met verschillende stijlen muziek en ze te leren luisteren naar elkaar en aldus, naast het beheersen van het instrument, vooral te leren samen spelen. Want dat is waar een harmonie voor staat!