Het groot orkest staat sinds 2024 onder leiding van Erik Somers.
Erik Somers studeerde hoorn aan het conservatorium van Tilburg en Maastricht. Als hoornist speelde hij 5 jaar in het Nationaal Jeugdorkest en remplaceerde bij diverse Nederlandse en Belgische symfonieorkesten. Naast zijn hoofdvakstudie hoorn bij Herman Jeurissen (Tilburg) en Erich Penzel (Maastricht) studeerde hij HAFA directie aan het Brabants Conservatorium bij Jan Cober.
Dirigent
Naast L’Echo des Montagnes is hij momenteel als dirigent verbonden aan harmonieorkesten uit Hapert, Heythuysen en Thorn. Met deze orkesten heeft hij al een jarenlange connectie die uitmondt in prachtige muzikale belevingen. Van grote wedstrijden (WMC, concoursen, landkampioenschappen) tot grote theatrale producties (Queen Symphony, Carmina Burana, Notenkraker 2.0), van kleine kamermuziekproducties (Dreigroschenoper Kurt Weill, orgelconcerten) tot grote Promsconcerten (met nationale en internationale solisten). Telkens weer op zoek naar bijzondere programma’s die het orkest en de vereniging inspireren en motiveren.
In 1998,1999 en 2001 was hij dirigent van Zomerorkest Nederland en van 2001 tot 2006 was hij werkzaam als artistiek adviseur van dit unieke project orkest.
In 2000 was hij oprichter van het professionele blazersensemble Zuiderwind waarvan hij nog actief is als voorzitter en hoornist. Daarnaast is hij ruim 10 jaar actief geweest als artistiek manager van het Grachtenfestival aan de Maas, een kamermuziekfestival in het witte stadje Thorn. Vele prijswinnende musici waren op dit charmante festival te gast waaronder onder andere de gebroeders Jussen, Simone Lamsma, Vitaly Pisarenko, Calefax, Matangi kwartet en vele anderen.
Arrangeur
Erik heeft inmiddels een grote reputatie opgebouwd als arrangeur voor symfonische blaasorkesten en ensembles. Hij schreef meer dan 100 arrangementen waarvan de meeste arrangementen zijn uitgegeven bij uitgeverij Baton Music. Zijn arrangement van de 60 minuten durende Queen Symphony is inmiddels in meer dan 20 landen gespeeld door de meest vooraanstaande orkesten. In 2015 verscheen ook zijn arrangement van de Genesis Suite. Dit 74 minuten durende masterpiece schreef de Engelse componist Tolga Kashif als vervolg op zijn succesvolle Queen Symphony.
In 2021 volgde een arrangement van de Notenkraker 2.0. Een verrassende 70 minuten durende urban variant op het klassieke Tchaikovski ballet. Speciaal voor deze bijzondere muzikale vertelling werden Tchaikovski beroemde dansen getransformeerd tot urban dansen voor streetdancers, hiphoppers en breakdancers.
Naast arrangementen voor harmonieorkesten en fanfare maakte hij vele arrangementen voor kleinere (kamermuziek)ensembles: St. Michael Brass serie (voor groot koperensemble), Zuiderwind serie (blazersensemble) en Vocal serie (arrangementen voor zangsolist/koor met ensemble)
Sinds 2018 neemt Erik bij regelmaat zitting in de Repertoire Informatie Commissie (RIC), een adviescommissie die nieuwe composities beoordeelt en op niveau rubriceert. Daarnaast wordt de commissie geraadpleegd bij het vaststellen van verplichte werken voor nationale en internationale wedstrijden zoals het Wereld Muziek Concours en de Nationale Harmonie, Fanfare en Brassband Kampioenschappen.